donderdag 16 augustus 2012

Kaart Alaska en Juneau

Kaart Alaska: US Government
Alaska is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio West van de VS en telt 722.718 inwoners (2011). De hoofdstad is Juneau en de standaardafkorting voor de staat is AK.

Met een oppervlakte van 1.717.854 km² is Alaska de grootste staat van de Verenigde Staten.

Alaska grenst aan geen andere Amerikaanse staten. In het oosten grenst de staat aan buurland Canada.

In het noorden ligt Alaska aan de Noordelijke IJszee en de Beaufort-zee, in het zuiden aan de Stille Oceaan en in het westen aan de Beringzee.

De Beringstraat, of Straat Bering, scheidt Alaska van Azië. De zeestraat is ook de verbinding tussen de Noordelijke IJszee en de Grote Oceaan.

De Verenigde Staten kochten Alaska op 9 april 1867 voor 7.200.072 dollar van Rusland.

De staat beslaat het 800 kilometer lange Alaska-schiereiland. Dit is een smalle kuststrook langs British Columbia in Canada.

Tot Alaska behoren ook tal van eilanden, zoals de Aleoeten, de Kodiak-eilanden, Saint Lawrence Island, de eilanden van de Alexanderarchipel en de de Pribilov-eilanden.

De kust van Alaska is ingesneden met steile fjorden. Parallel aan de kust loopt het Kustgebergte en de sterk vergletsjerde Alaska Range met Mount McKinley.

Mount McKinley is met een hoogte van 6.235 meter de hoogste berg van Noord-Amerika.

Landinwaarts ligt het Wrangellgebergte. Het nationaal park Wrangell-St. Elias staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tussen de noordelijke helling van het Kustgebergte en de zuidelijke helling van de Brooks Range in het noorden strekt zich het centrale plateau van Alaska uit.

Rivieren
De belangrijkste rivier in Alaska is de Yukon, die van het gelijknamige Canadese territorium naar de Beringzee stroomt.

Klimaat en toerisme
Alaska kent in het zuidelijk kustgebied een zeer vochtig klimaat. Het centrale plateau heeft een continentaal klimaat. De noordelijke vlakte kent een polair klimaat

Toeristische trekpleisters in Alaska zijn onder meer de nationale parken, zoals het Mount McKinley National Park en het Katmai National Park, met de Valley of Ten Thousand Smokes (vulkanen).

In het Glacier Bay National Park liggen getijdengletsjers. Nationale wouden zijn Tongass en Chugach.

Steden Alaska
Naast de hoofdstad Juneau zijn een aantal andere steden in Alaska: Anchorage, Fairbanks, Badger, Knik-Fairview, College, Sitka, Lakes, Tanaina, Ketchikan.

Kalifornsky, Wasilla, Meadow Lakes, Kenai, Steele Creek, Kodiak, Bethel, Palmer, Chena Ridge, Sterling.

Kaart Alaska: US Geological Survey