zaterdag 1 juni 2013

Kaart Arizona en Phoenix, Grand Canyon, Painted Mountains,Tucson, Vakantie Amerika

Kaart Arizona, steden, topografie: United States Geological Survey
Arizona is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Amerika. De staat ligt in de regio West en telt 6.482.505 inwoners (2011). De hoofdstad is Phoenix en de standaardaanduiding voor de staat is AZ.

Arizona grenst in het noorden aan de staten Utah en Colorado, in het westen aan Nevada en Californië en in het oosten aan New Mexico. In het zuiden grenst de staat aan Mexico.

De staat wordt wel ingedeeld in drie delen. In het noorden ligt het horizontaal gelaagde Coloradoplateau, dat hier een hoogte bereikt tot 2.200 meter. Hierin hebben de Colorado en zijn zijrivieren diepe canyons uitgesneden.

Onder deze canyons is de Grand Canyon, die ten westen van de Painted Desert ligt.

In het midden van Arizona ligt een ertsrijk berggebied

In het zuidwesten van de staat ligt een woestijnachtig gebied dat voornamelijk bestaat uit bergruggen en vlakten. Deze streek wordt doorstroomd door de rivier de Gila.

Klimaat en toerisme
Het klimaat in Arizona is heet en droog. In de staat zijn groeit voornamelijk steppe- en woestijnsteppevegetatie.

Alleen in de hogere, vochtiger bergstreken komt enig bos voor.

Voor toeristen telt Arizona onder meer vele opmerkelijke natuurverschijnselen, zoals het Grand Canyon-gebied, de Painted Desert, Monument Valley, het. Petrified Forest, met versteende prehistorische bomen, en het Saguaro National Park.

In het Saguaro National Park groeien de beschermde saguaro’s. Dit is een soort reuzencactus.

Een aantal andere bezienswaardigheden zijn het Arizona-Sonora Desert Museum, de Desert Botanical Garden, de Hoover Dam, Lake Powell, Antelope Canyon, Sedona.

De Barringerkrater is een grote meteoorkrater die 50 kilometer ten oosten van Flagstaff, bij Winslow, ligt.

Steden
Naast de hoofdstad Phoenix zijn een aantal steden in Arizona: Tucson, Mesa, Glendale, Chandler, Scottsdale, Gilbert, Tempe, Peoria, Yuma, Surprise, Avondale, Flagstaff, Lake Havasu City, Goodyear.

Kaart county's Arizona
Arizona is bestuurlijk onderverdeeld in 15 county's.

Kaart Arizona, county's: USGS

Kaart Arizona
De de West-Amerikaanse staat Arizona grenst aan de staten Utah, Colorado, Nevada, Californië en New Mexico. In het zuiden grenst de staat aan buurland Mexico. De hoofdstad is Phoenix.

Kaart Arizona, steden, rivieren, wegen, bergen, topografie: US Government