zaterdag 20 juli 2013

Kaart Montana en Helena - Vakantie Verenigde Staten Amerika

Kaart Montana, steden, wegen, rivieren, meren: US Government
Montana is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in het noordoosten van de regio West van de VS en telt 989.415 inwoners (2010). De hoofdstad is Helena en de standaardafkorting voor de staat is MT.

Montana grenst in het oosten aan de staten North Dakota en South Dakota, in het zuiden aan Wyoming, in het westen aan de staat Idaho en in het noorden aan buurland Canada.

Met een oppervlakte van 381.156 km² is Montana na Alaska, Texas en Californië de 4e grootste staat van de Verenigde Staten.

Het oosten van de staat bestaat uit een steppeachtige hoogvlakte die onderdeel is van de Great Plains.

Het westen van Montana wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Het hoogste punt van de staat, bij de grens met Wyoming, is met een hoogte van 3.901 meter de top van Granite Peak.

In de zuidoosthoek ligt de rotswereld van de Badlands. Naar het westen toe stijgt de bodem geleidelijk en gaat over in de de Rocky Mountains.

Tussen de Rocky Mountains en de Bitterrootketen ligt een reeks lange en brede valleien.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivier in Montana is de Missouri, die in deze staat ontspringt. De Yellowstone River mondt aan de grens met Noord-Dakota in de Missouri uit.

Grote meren in Montana zijn Fort Peck Lake en Flathead Lake.

Klimaat en vakantie
Montana wordt door de Rocky Mountains in twee klimatologisch verschillende gebieden verdeeld.

De staat wordt in het westen beschermd door het gebergte en heeft een tamelijk gelijkmatige temperatuur met veel neerslag.

Het halfdroge oosten van Montana staat bloot aan felle en koude winden uit Canada. De winters zijn zeer koud, de zomers soms zeer warm.

Voor vakantiegangers is Montana uitermate rijk aan natuurschoon. Het Glacier National Park wordt wel ‘het Zwitserland van Amerika’ genoemd.

Daarnaast ligt in de staat een deel van het Yellowstone National Park.

Voor het beoefenen van de wintersprot telt Montana een groot aantal skioorden.

Steden Montana
Naast de hoofdstad Helena en de grootste stad Billings zijn enkele andere steden in Montana: Missoula, Great Falls, Bozeman, Butte, Kalispell, Havre.

Kaart Montana county's
De Amerikaanse Montana is bestuurlijk onderverdeeld in 56 county's.

Kaart Montana, county's, steden, topografie: USGS

Kaart Montana
Montana grenst aan de staten North Dakota, South Dakota, Wyoming en Idaho. In het noorden grenst de staat aan Canada. De hoofdstad is Helena.

Kaart Montana topografie: US Geological Survey