woensdag 5 juni 2013

Kaart Idaho en Boise, met Hell's Canyon - Vakantie Amerika

Kaart Idaho, steden, wegen, rivieren, geografie: US Government
Idaho is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio West van de VS en telt 1.584.985 inwoners (2011). De hoofdstad is Boise en de standaardafkorting voor de staat is ID.

Idaho grenst in het oosten aan Montana en Wyoming, in het zuiden aan Nevada en Utah, in het westen aan Washington en Oregon en in het noorden aan buurland Canada.

De staat hoort met een gemiddelde hoogte van 1.500 meter boven de zeespiegel tot de meest geaccidenteerde staten van de Verenigde Staten.

Een groot deel van het bergachtige Idaho wordt in beslag genomen door de Rocky Mountains. Het hoogste punt in de staat is met een hoogte van 3.857 meter de Borah Peak.

Van de grens met Canada lopen parallelle ketens van de Rocky Mountains in zuidoostelijke richting over tweederde deel van de staat uit.

Het zuiden van Idaho hoort tot de Intermontane Plateaus.

De kloof Hell’s Canyon, van de langste rivier de Snake, op de grens met de staat Oregon, is 225 kilometer lang. Het is de diepste kloof van de Verenigde Staten.

Hell’s Canyon kent wanden tot 2.400 meter.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivier in Idaho is de Snake River. Deze vormt een deel van de grens met de staten Washington en Oregon vormt.

Idaho telt ongeveer 1.750 meren. De grootste meren zijn Coeur d’Alene Lake, Lake Pend Oreille, Bear Lake en het American Falls Reservoir.

Klimaat en vakantie
Idaho kent een continentaal klimaat. Het klimaat wordt gematigd door de invloed van de Grote Oceaan.

Belangrijke toeristische attracties in Idaho zijn het Coeur d'Alenemeer, Hell’s Canyon, het Craters of the Moon National Monument, het Pend Oreillemeer, de Shoshone Falls.

De Shoshone Falls, ongeveer 8 kilometer ten oosten van de plaats Twin Falls, is een waterval in de rivier de Snake.

Voor de beoefening van de wintersport kunnen toeristen terecht in onder meer Sun Valley in de Sawtooth Mountains.

In de stad Blackfoot is het Idaho Potato Museum gevestigd.

De stad Boise ontstond rond het Fort Boise tijdens de Goldrush van 1862.

Steden Idaho
Naast de hoofdstad Boise van Idaho zijn en aantal andere steden in de staat: Idaho Falls, Nampa, Pocatello, Meridian, Caldwell, Coeur d'Alene, Lewiston, Twin Falls, Ammon, Blackfoot, Burley, Moscow.

Vliegvelden Idaho
De belangrijkste vliegvelden in de staat Idaho zijn het Boise Airport en het Spokane International Airport.

Andere vliegvelden zijn het Pullman-Moscow Regional Airport, het Lewiston-Nez Perce County Airport, het Magic Valley Regional Airport in Twin Falls, het Idaho Falls Regional Airport en het Pocatello Regional Airport.

Kaart county's Idaho
de West-Amerikaanse staat Idaho is bestuurlijk onderverdeeld in 44 county's.

Kaart Idaho, county's, steden, rivieren: USGS

Kaart Idaho
De West-Amrikaanse staat Idaho grenst aan de staten Montana, Wyoming, Nevada, Utah, Washington en Oregon. In het noorden grenst de staat aan buurland Canada. De hoofdstad is Boise.

Kaart Idaho, steden, wegen, rivieren,  topografie: USGS