donderdag 26 juli 2012

New Mexico en Santa Fe, Rocky Mountains, Rio Grande

Kaart Nieuw-Mexico: US Government
New Mexico is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Amerika. De staat hoort tot de regio West van de VS en telt 2.082.224 inwoners (2011). De hoofdstad is Santa Fe en de standaardafkorting voor de staat is NM.

In het Nederlands wordt de staat ook wel Nieuw Mexico genoemd. De Spaanse naam is Nuevo México.

New Mexico grenst in het noorden aan de staten Utah, Colorado en Oklahoma, in het oosten aan Texas en in het westen aan Arizona. In het zuidwesten grenst Nieuw-Mexico aan het land Mexico.

Het punt waar Utah, Colorado, Arizona en Nieuw-Mexico aan elkeer liggen heet Four Corners.

Het oostelijke deel van de staat is een hoogvlakte die onderdeel is van de Great Plains. Het zuidelijk deel hiervan zijn de Llano Estacado, de Staked Plains).

In het centrale noordelijke deel van de Nieuw-Mexico liggen uitlopers van de Rocky Mountains.

Het midden en zuidwesten van de staat wordt gevormd door het Basin and Range gebied. Dit is een serie bergketens die afgewisseld worden met valleien en woestijnbekkens.

Ten westen van de Rio Grande liggen bergketens als de Mogolon Mountains, Black Range en Mimbres Mountains.

Het noordwesten van Nieuw-Mexico maakt deel uit van het Colorado-plateau. Dit bestaat uit brede vlakten die bezaaid zijn met tafelbergen en doorsneden worden door diepe canyons.

In de staat liggen talrijke gedoofde vulkanen.

De hoogste berg in Nieuw-Mexico is met een hoogte van 4.011 meter Wheeler Peak. Deze top maakt deel uit van de Rocky Mountains, die New Mexico van noord naar zuid doorkruisen.

Rivieren
De belangrijkste rivier in de staat is de Rio Grande. Deze scheidt de staat van noord naar zuid in twee delen. Een andere belangrijke rivier is de Pecos, en zijrivier van de Rio Grande.

Klimaat en toerisme
Nieuw-Mexico kent een droog klimaat met veel zon. Er zijn vrij grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht.

Toeristische trekpleisters in de staat zijn onder meer het witte zand van White Sands en de druipsteengrotten bij Carlsbad.

Nieuw-Mexico telt veel indianenreservaten.

Steden Nieuw-Mexico
Naast de hoofdstad Santa Fe zijn een aantal grote steden in Nieuw-Mexico: Albuquerque, Las Cruces, Rio Rancho, Roswell, Farmington, Clovis, Hobbs, Alamogordo, Carlsbad.

Kaart Nieuw-Mexico counties: USGS