maandag 13 augustus 2012

Kaart Wyoming en Cheyenne, met Yellowstone Park

Kaart Wyoming: US Government
Wyoming is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio West van de VS en telt 568.158 inwoners (2011). De hoofdstad is Cheyenne en de standaardafkorting voor de staat is WY.

Wyoming grenst in het noorden aan de staat Montana, in het oosten aan South Dakota en Nebraska, in het zuiden aan Colorado en in het westen aan Idaho en Utah.

De staat wordt doorsneden door de Rocky Mountains. Het hoogste punt is de top van Gannett Peak (4.207 m). In het oosten ligt een klein deel van de Black Hills, die worden omringd door de vlakke Great Plains.

Wyoming behoort voor driekwart tot de Rocky Mountains en beslaat hiervan vrijwel de gehele Central Rockies, die bestaan uit een aantal grote en hoog liggende bekkens die omsloten worden door bergketens,

In de Wind River Range liggen Gannett Peak (4.207 m), Fremont Peak (4.185 m), Mount Bonneville (3.821 m), Atlantic Peak (3884 m).

In het zuiden en zuidwesten van de staat ligt het grote Sweetwater Basin. Het oostelijke vierde deel van de staat Wyoming behoort tot de Great Plains

Yellowstone National Park
In het noordwesten van Wyoming ligt het Yellowstoneplateau, met op 2.373 meter hoogte het grote Yellowstone Lake.

In het wereldberoemde Yellowstone National Park, dat gedeeltelijk ook in de staten Montana en Idaho ligt, komen postvulkanische verschijnselen voor, zoals geisers en hete bronnen.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivier in Wyoming is de Platte. Het zuidwesten van de staat hoort tot het gebied van de Green River met haar zijrivieren. Het noorden en het oosten horen bij het stroomgebied van de Missouri.

De grootste meren zijn Yellowstone Lake, Jackson Lake en het Flaming Gorge Reservoir.

Klimaat en vakantie
Wyoming kent heeft een continentaal klimaat. De temperatuur nemt met de hoogte van de bergen af.

Een belangrijke toeristische trekpleister is het vele natuurschoon. In het noordwesten van de staat ligt het beroemde Yellowstone National Park. Een ander beroemd park is het Grand Teton.

Ten noorden van de plaats Jackson ligt het National Elk Refuge. Dit is een reservaat waar elk jaar duizenden wapiti’s overwinteren.

In Wyoming liggen verscheidene skigebieden en langs historische routes liggen talloze handelsposten, militaire forten en pleisterplaatsen.

Steden Wyoming
Naast de hoofdstad Cheyenne zijn een aantal andere steden in Wyoming: Casper, Laramie, Gillette, Rock Springs, Sheridan, Green River, Evanston, Riverton, Jackson.

Kaart Wyoming topografie: US Geological Survey