maandag 3 juni 2013

Kaart Colorado en Denver, canyons, Rocky Mountains Vakantie Amerika

Kaart Colorado, steden, rivieren, wegen: US Government
Colorado is een van de 50 staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in de regio West van de VS en telt 5.116.796 inwoners (2011). De hoofdstad is Denver en de standaardafkorting voor de staat is CO.

De staat grenst in het noorden aan de staat Wyoming, in het noordoosten aan Nebraska, in het oosten aan Kansas, in het zuiden aan Oklahoma en New Mexico, het meest zuidwestelijke punt ligt aan Arizona en het westen grenst aan Urah.

Colorado is met een gemiddelde hoogte van ruim 2.000 meter boven zeeniveau de hoogstgelegen staat van de Verenigde Staten.

De staat telt drie grote landschappen. Dit zijn van oost naar west de Great Plains, de Rocky Mountains en het Colorado-plateau.

Meren en rivieren
In Colorado ontspringen veel rivieren. De grootste zijn de Arkansas, South Platte, North Platte, Colorado en de Río Grande.

In de staat liggen behalve een aantal door glaciale erosie gevormde meren ook verschillende kunstmatige meren. Het door een dam in de Arkansas gevormde John Martin Reservoir is het grootste meer.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Colorado is droog en ruig. In de winters komen er blizzards, sneeuwstormen, voor.

Atracties in Colorado die veel toeristen trekken zijn onder meer de nationale monumenten Dinosaur, Black Canyon of de Gunnison en Colorado, met rotsformaties, canyons en fossiele resten.

Ook het Hovenweep en het Mesa Verde National Park, met resten van prehistorische Indianendorpen, zijn nationale monumenten.

Verder zijn er het Great Sand Dunes National Monument, de Royal Gorge, een ongeveer 300 meter diepe kloof, die is uitgesleten door de Arkansas rivier, en het Rocky Mountain National Park.

Steden Colorado
Naast de hoofdstad Denver zijn enkele andere steden in de staat Colorado: Colorado Springs, Aurora, Fort Collins, Lakewood, Thornton, Westminster, Pueblo, Arvada, Centennial, Boulder, Greeley, Longmont, Loveland, Grand Junction, Broomfield.

Kaart county's Colorado
Colorado is bestuurlijk onderverdeeld in 64 county's.

Kaart Colorado counties: United States Geological Survey

Kaart Colorado
De West-Amerikaanse staat Colorado grenst aan de staten Wyoming, Nebraska, Kansas, Oklahoma en New Mexico. De hoofdstad is Denver.

Kaart Colorado, steden, meren, rivieren, bergen, topografie: USGS