zondag 2 juni 2013

Kaart Californië en Sacramento, met Sierra Nevada, San Andreasbreuk

Kaart Californië, steden, wegen, rivieren, meren, topografie: USGS
Californië is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten van Amerika. De staat ligt in de regio Westelijke Verenigde Staten en telt 37.253.956 inwoners (2010). De hoofdstad is Sacramento.

Californië, in het Engels California, grenst in het noorden aan de staat Oregon en in het oosten aan de staten Arizona en Nevada.

In het westen en zuidwesten ligt de staat aan de Grote Oceaan. In het zuiden grenst Californië aan de staat Baja California in buurland Mexico.

Californië is na Alaska en Texas de op twee na de grootste staat van de Verenigde Staten.

In het noordwesten van Californië liggen de Klamath Mountains, die een hoogte hebben tot 2.600 meter. Ten oosten hiervan liggen de Cascade Mountains, met als hoogste top de Mount Shasta. Dit is een uitgedoofde vulkaan met een hoogte van 4.317 meter.

In het oosten ligt ook de ‘Basin and Range region’. Dit is een deel van het Great Basin, met in het zuiden de Mojave woestijn en Death Valley.

Langs de kust liggen gebergteketens. De Centrale Vallei is een landbouwgebied tussen het kustgebergte en de Sierra Nevada.

Sierra Nevada
De Sierra Nevada is een bergketen met vooral in de High Sierra een aantal zeer hoge toppen, waaronder Mount Whitney, die met een hoogte van 4.418 meter de op één na hoogste berg in de Verenigde Staten is.

San Andreas Fault
Langs de kust van Californië strekt zich over een lengte van ongeveer 1.000 kilometer de San Andreas Fault uit.

De San Andreasbreuk is een grote breuklijn die ongeveer parallel loopt aan de Noord-Amerikaanse westkust. De breuk vormt de grens tussen de Pacifische Plaat, de Noord-Amerikaanse Plaat en de kleine Juan de Fucaplaat.

De breuk is berucht door de grote en zware aardbevingen die ze voortbrengt. De bekendste hiervan is de aardbeving in San Francisco in 1906 waarbij de stad grotendeels verwoest werd.

Rivieren
De grootste rivieren van Californië zijn de Sacramento en de San Joaquin. De Colorado vormt de grens met de staat Arizona.

Klimaat en vakantie
Californie kent aan de kust een gematigd zeeklimaat. In het binnenland heerst een subtropisch klimaat.

De westzijden van de bergketens hebben een overvloedige, de oostzijden een zeer geringe neerslag.

Californië kent droge woestijngebieden tot alpiene hooggebergtes.

Voor een vakantie heeft Californië onder meer bergketens met skigebieden, gletsjers, meren, stranden, woestijnen, wouden en veelzijdige steden te bieden.

Steden
Een aantal grote steden in Californië zijn naast de hoofdstad Sacramento: Los Angeles, San Diego, San Jose, San Francisco, Fresno, Long Beach, Oakland, Bakersfield.

Anaheim, Santa Ana, Riverside, Stockton, Chula Vista, Fremont, Irvine, San Bernardino, Modesto, Oxnard, Fontana.

Kaart county's Californië
De staat Californië is bestuurlijk onderverdeeld in 58 county's. De onderstaande kaart toont de county's in het noorden van de staat.

Kaart Californië, county's in het noorden: USGS

De onderstaande kaart toont de county's in het zuidelijke deel van de Amerikaanse staat Californië.

Kaart Californië, county's in het zuiden: USGS

Kaart Californië
de West-Amerikaanse staat Californië grenst aan de staten Oregon, Arizona en Nevada. In het westen ligt de staat aan de Grote Oceaan. In het zuiden grenst het aan de staat Baja California in buurland Mexico.

Californië, steden, wegen, bergen, geografie: kaart US Government