dinsdag 14 augustus 2012

Kaart Hawaii en Honolulu

Kaart Hawaii: US Geological Survey
Hawaï, of Hawaii, is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de Grote Oceaan en telt 1.374.810 inwoners (2011). De hoofdstad is Honolulu en de standaardafkorting voor de staat is HI.

Hawaii ligt in het midden van de Grote Oceaan en behoort tot de regio Polynesië, een subregio van Oceanie. De archipel ligt ongeveer op 3.850 kilometer van San Francisco, in de Californië in het westen van de Verenigde Staten.

De staat bestaat 137 vulkanische eilanden, waarvan de meeste klein en onbewoond zijn. De belangrijkste eilanden worden gevormd door de Hawaïaanse eilanden. Dit is een archipel die bestaat uit 19 eilanden.

De grootste eilanden zijn Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kaho'olawe, Maui en het grootste eiland van de groep Hawaï.

De eilanden zijn grotendeels ontstaan tijdens een belangrijke eruptie in het geologische rijdvak Tertiair, waarbij vulkanen werden opgebouwd op de zeebodem.

De verweerde lava van vulkanen vormt op de eilanden een vruchtbare bodem.

Op vulkanen die niet boven de zee uit zijn gekomen, of door verwering zijn geslonken, hebben zich talrijke koraaleilanden gevormd.

Koraalvorming vindt ook plaats aan de kusten van de grotere eilanden.

Door de vulkanische activiteit op de zeebodem kunnen de kusten te maken krijgen met gevaarlijke vloedgolven van tsunami’s.

Deze zijn afkomstig van de epicentra van zeebevingen in de Aleoeten-, de Atacama- en de Japanse trog.

Mauna Kea
De hoogste vulkaan op Hawaii is met een hoogte van 4.205 meter de Mauna Kea.

Wanneer de voet van deze vulkaan, die op de bodem van de Grote Oceaan ligt, wordt meegeteld is de Mauna Kea, met een hoogte van 10.200 meter, hoger dan de Mount Everest, de hoogste berg van de wereld.

Klimaat en vakantie
Hawaii kent een typisch tropisch klimaat, hoewel dit getemperd wordt doordat er vrijwel het hele jaar de noordoostpassaat waait.

Mede onder invloed van een koude zeestroming uit het gebied bij de Beringstraat, is het klimaat koeler dan op andere locaties op dezelfde geografische breedte.

Het belangrijk toeristisch centrum is Waikiki Beach op Oahu. Hier bevinden zich veel hotels.

Andere trekpleisters voor vakantiegangers zijn het Hawaii Volcanoes National Park op Hawaii en het Haleakala National Park op Maui.

Steden Hawaii
Naast de hoofdstad Honolulu zijn een aantal andere steden op Hawaii: Hilo, Kailua, Kaneohe, Waipahu, Pearl City, Waimalu, Mililani, Kahului Kihei.