vrijdag 10 augustus 2012

Kaart Oregon en Salem, West Verenigde Staten

Kaart Oregon: US Government
Oregon is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio West van de VS en telt 3.871.859 inwoners (2011). De hoofdstad is Salem en de standaardafkorting voor de staat is OR.

Oregon grenst in het noorden aan Washington, in het oosten aan Idaho, in het zuidoosten aan Nevada en in het zuiden aan Californië. In het westen ligt de staat aan de Grote of Stille Oceaan.

De staat ligt in het gebied van de grote gebergteketens in het westen van de Verenigde Staten.

Van het noorden naar het zuiden lopen de Pacific Coast Range en de Cascade Range. Het hoogste punt van de Cascade Range, en de staat, is met een hoogte van 3.426 meter de top van de vulkaan Mount Hood.

In het noordoosten liggen de Blue Mountains. Het zuidoosten van de staat behoort tot het Great Basin.

Meren en rivieren
De Columbia River en de Snake River vormen in het noorden en oosten een groot deel van de staatsgrenzen van Oregon.

De belangrijkste zijrivieren zijn de Willamette, met stuwdammen bij Oregon City en in de zijrivier North Santiam bij Detroit, de Deschutes en de John Day.

In het zuiden van Oregon stromen kleine rivieren uit in zoutmeren, zoals Albert Lake, Summer Lake, Harney Lake en Malheur Lake.

Tal van meren in het zuidelijk deel van de Cascaden Range zijn vaak kratermeren

Klimaat en vakantie
Oregon kent door het reliëf twee klimaten. De scheiding daarvan wordt gevormd door de Cascade Range.

Het westelijk deel, dat ongeveer eenderde van de staat beslaat, kent een gematigd zeeklimaat. Het oostelijk deel heeft een continentaal steppeklimaat.

Een trekpleister voor en vakantie zijn de nationale bossen in de Cascade Range. Hier bevindt zich ook Crater Lake National Park, met een diepblauw kratermeer dat wordt omgeven door hoge lavakliffen.

Op de grens met Idaho ligt de Hells Canyon National Recreation Area. Hier bevindt zich een enorm diepe kloof die door de Snake River is gevormd.

Een andere aantrekkelijke vakantiebestemming is de prachtige kuststrook van Oregon, waar veel staatsparken liggen.

Het gebied langs de rivier de John Day is een beroemde vindplaats van fossielen.

Steden Oregon
Naast de hoofdstad Salem zijn een aantal steden in de staat Oregon: Portland, Eugene, Gresham, Hillsboro, Beaverton, Bend, Medford, Springfield, Corvallis, Albany, Tigard.

Kaart Oregon topografie: US Geological Survey