donderdag 2 augustus 2012

Kaart Utah en Salt Lake City, Bryce Canyon

Kaart Utah: US Government
Utah is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Amerika. De staat ligt in de regio West van de VS en telt 2.817.222 inwoners (2011). De hoofdstad is Salt lake City en de standaardafkorting voor de staat is UT.

Utah grenst in het noorden aan de staten Idaho en Wyoming, in het westen aan Nevada, in het oosten aan Colorado en in het zuiden aan Arizona. In het zuidoosten deelt de staat nog een hoekpunt met New Mexico.

Dit hoekpunt heet Four Corners. Hier raken de staten Utah, Colorado, New Mexico en Arizona elkaar. Het is het enige vierstatenpunt in de Verenigde Staten.

Utah vormt een overgangsgebied van drie landschapstypen van de Verenigde Staten. Het westelijk deel van de staat wordt gevormd door het randgebied van het Great Basin, met onder meer de Great Salt Lake Desert.

In het zuiden liggen nog twee woestijngebieden. Dit zijn de Sevier Desert met het Sevier Lake en de Escalante Desert met het Little Salt Lake.

Het Utah Lake watert via de Jordan af naar het grote eindmeer Great Salt Lake.

Het tweede landschapstype ligt in het centrale deel van Utah, en bestaat uit de Wasatch Range, een uitloper van de Rocky Mountains.

De Uinta Mountains vormen de scheiding tussen de Central en de Southern Rockies. Het hoogste punt van Utah is met een hoogte van 4.123 meter Kings Peak.

Het derde type landschap in Utah bestaat uit een droge hoogvlakte van voornamelijk zandsteen, dat deel uitmaakt van het Coloradoplateau. Rivieren hebben hier diepe canyons uitgesneden.

In het zuidoosten van Utah zijn in het vlakke plateau enkele ‘domes’ gevormd. Dit is magma in de vorm van laccolieten. Hier liggen de Henry Mountains, de Abajo Mountains en de La Sal Mountains.

Rivieren
De belangrijkste rivier in Utah is de Colorado. Twee belangrijke zijrivieren daarvan zijn de Green River en San Juan River.

Klimaat en vakantie
Utah kent voornamelijk een droog klimaat. Op de westhelling van de Wasatch Range kan in de hoogste delen sneeuw vallen. De gemiddelde temperatuur in Salt Lake City is in januari -2 °C en in juli 24 °C.

Bezienswaardigheden
Toeristische trekpleisters in Utah zijn onder meer de vele nationale parken en natuurmonumenten.

In het noordoosten ligt op de grens met Colorado het Dinosaur National Monument. Hier zijn reusachtige fossielen uit het Krijt gevonden.

Verder zijn er het Arches National Park, het Canyonlands National Park, het Capitol Reef National Park, het Natural Bridges National Monument en het Rainbow Bridge National Monument.

In het Bryce Canyon National Park is door de sterke verticale erosie een fascinerend landschap van duizenden roze, witte en purperenrotsen in grillige vormen ontstaan. Dit zijn de zogenoemde Hoodoo’s.

Rond Salt Lake City ligt een aantal prachtige wintersportgebieden.

Steden Utah
Naast de hoofdstad Salt Lake City zijn een aantal andere steden in de staat Utah: West Valley City, Provo, West Jordan, Orem, Sandy, Ogden, St. George, Layton, Taylorsville.

Kaart Utah counties: USGS