vrijdag 17 augustus 2012

Kaart westelijke staten Verenigde Staten van Amerika

Kaart Verenigde Staten regio West: US Census Bureau
De Westelijke Verenigde Staten is een van de vier regio’s waarin de VS zijn ingedeeld. Tot de regio behoren de meest westelijke staten van de Verenigde Staten. De Engelse aanduiding voor het gebied is Western United States, of American West.

Tot de Westelijke Verenigde Staten behoren ook Alaska en Hawaï, die van de andere staten gescheiden zijn door respectievelijk Canada en de Stille Oceaan.

Een volkstelling van het United States Census Bureau stelde het aantal inwoners van de 13 westelijke staten in 2010 vast op 71.945.553.

In het zuiden grenst het gebied aan Mexico, in het noorden aan Canada en in het westen aan de Stille Oceaan.

De rivier de Mississippi wordt wel gezien als de meest oostelijke grens van de regio.

Het Amerikaanse Census Bureau rekent 13 staten tot de Westelijke Verenigde Staten. Dit zijn Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah, Washington, en Wyoming.

De regio wordt onderverdeeld in twee delen. Dit zijn de Pacific States met Alaska, Californië, Hawaï, Oregon en Washington en de Mountain States, met Arizona, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Utah en Wyoming.

De term West Coast heeft alleen betrekking op de drie aaneengesloten staten Washington, Oregon en Californië die aan de Stille Oceaan liggen.

Steden
De agglomeraties met de meeste inwoners in de Westelijke Verenigde Staten zijn: Los Angeles-Long Beach-Santa Ana, San Francisco-Oakland, Riverside-San Bernardino-Ontario,
Phoenix-Mesa-Scottsdale-Glendale, Seattle-Tacoma-Bellevue,.

San Diego-Carlsbad-San Marcos, Denver-Aurora-Broomfield, Portland-Vancouver-Hillsboro, Salt Lake City-Provo-Ogden, San Jose-Sunnyvale-Santa Clara, Sacramento-Arden Arcade-Roseville, Las Vegas-Paradise-Henderson, Tucson, Honolulu.

Fresno, Albuquerque, Bakersfield, Oxnard-Thousand Oaks-Ventura, Stockton, Colorado Springs, Boise-Nampa, Spokane, Modesto, Santa Rosa-Petaluma, Salinas, Vallejo-Fairfield, Santa Barbara-Santa Maria-Goleta, Reno-Sparks.